Katarsis VZW, Hasseltweg 439, B-3600 Genk • info@katarsis.be
T +32.(0)11.27.27.82 • F +32.(0)11.27.48.78
 

OVER KATARSIS


In mei 1985 startte VZW Katarsis met residentiële drughulpverlening. De naam Katarsis is afgeleid van het Griekse woord ‘katharsis’, dat loutering betekent of heilzame verandering. We richtten ons van in het begin op de illegale druggebruiker wiens druggebruik uit de hand liep. Ook verslaafden vanuit de gevangenis werden toegelaten. Het therapeutisch programma duurde destijds 6 maanden. Reeds van in het begin werd de familie nauw betrokken in de behandeling. En na afloop van het programma werd er ambulante nazorg geboden. In april 1997 werd Detox, ons ontwenningsprogramma opgestart. Twee jaar later slaagden we erin een huis te huren waar we de bewoners die op het eind van hun behandelprogramma waren, konden onderbrengen (Tussenhuis).
Op die manier kregen zij de kans hun re-integratie in de maatschappij concreet uit te werken. In 2006 trokken we weg uit het centrum van Genk en verhuisden naar Bokrijk. Later bouwden we een brug tussen Detox en de Therapeutische Gemeenschap en werd het Onthaal opgericht. Naast de groepsgerichte aanpak hebben we bijzondere aandacht voor individuele begeleiding. Deze individuele coaching met medische, diagnostische, psychologische en emotionele ondersteuning is verrijkend voor elke bewoner

MISSIE

Katarsis biedt een modulair totaaltraject op maat van de cliënt met als doel verslaafden te re-integreren in onze maatschappij. We willen een vertrouwelijk kader creëren en geloven voluit in de groeimogelijkheden van onze bewoners. We willen verslaafde mensen leren bewuste stappen te zetten in hun ontwenningsproces. De groepsgerichte aanpak met respect voor de eigenheid van de cliënt, vormt het uitgangspunt van onze behandeling. Belangrijke bouwstenen zijn zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en bewustwording. We willen zoveel mogelijk beroep doen op de eigen kracht en sterkte van onze bewoners. De groepswerking wordt aangestuurd en ondersteund door een multidisciplinair team.
© 2021 KATARSIS VZW • info@katarsis.be • +32.(0)11.27.27.82